Psychologische behandeling Volwassenen
Binnen het behandeltraject wordt in overleg met u gekozen voor één of een combinatie van de volgende behandelmethoden:
Cognitieve Gedragstherapie
Cognitieve gedragstherapie is een combinatie van cognitieve therapie (inzicht in en veranderen van de wijze van denken waardoor gevoelens en gedrag veranderen) en gedragstherapie (inzicht in en veranderen van ‘aangeleerd’ gedrag waardoor gedachten en gevoelens veranderen).
EMDR therapie voor traumaverwerking
Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR), is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende gebeurtenis zoals een ongeval, (seksueel) geweld, pesterijen, een misdrijf of een andere akelige gebeurtenis
Cliëntgerichte Psychotherapie
Dit is een inzicht gevende en persoonsgerichte psychotherapie. Het gaat om een proces van persoonlijke groei en ontwikkeling en niet alleen om symptomen en klachten. Deze therapie kan toegepast worden in de behandeling van depressie, angsten, onzekerheid, burn out, stress, gezinsproblemen, piekeren, trauma’s, gestagneerde rouwverwerking en relatieproblemen.
Positieve Psychologie
Binnen deze therapievormen wordt er naast de aandacht voor de klacht minstens net zoveel aandacht gegeven aan uw persoonlijke kwaliteiten, vaardigheden en competenties. Hierbij gaan we ervan uit dat u meer bent dan alleen maar uw problemen of uw klachten. Het doel is het ontwikkelen van meer draagkracht, veerkracht en weerbaarheid.
Blended therapie (eHealth)
Binnen onze psychologiepraktijk maken we steeds meer gebruik van digitale zorg. Digitale zorg wordt ook wel eHealth genoemd. Zorg via internet. Online behandeling is soms ook mogelijk. Voordelen van eHealth zijn dat u op elk gewenst moment, in uw eigen vertrouwde omgeving, in eigen tempo, zonder directe aanwezigheid van uw behandelaar, kunt werken aan uw herstel.
Welke klachten en stoornissen worden behandeld?
Op basis van aanmeldklachten, persoonlijke omstandigheden, algemeen welbevinden en diagnostiek wordt tijdens of na de intake een diagnose gesteld en worden de klachten geclassificeerd binnen het classificatiesysteem DSM 5.
Op basis van DSM 5 classificatie worden de volgende psychische stoornissen binnen onze praktijk voor Basis GGZ behandeld, waarbij de keuze van psychologische interventie gebaseerd is op enerzijds het advies uit de bijbehorende Multidisciplinaire Richtlijn en Zorgstandaard en anderzijds op persoonlijke wens en voorkeur.
Meest toegepaste psychologische interventies: psycho-educatie, cognitieve gedragstherapie. Mindfulness, E-health..
Paniekstoornis / sociale angststoornis / agorafobie / gegeneraliseerde angststoornis / specifieke fobie /
Meest toegepaste psychologische interventies : Cognitieve gedragstherapie (exposure in vivo en psychologische paniekmanagement: psycho-educatie, verbeteren van coping vaardigheden) en psychosociale behandeling vanuit de Positieve Psychologie. Ondersteuning via eHealth. EMDR therapie
Meest toegepaste psychologische interventies:eHealth ter ondersteuning, cliëntgerichte therapie (steunend, structurerend, activerend (fysieke inspanning), actief volgend), cognitieve gedragstherapie, oplossingsgerichte therapie, Interpersoonlijke Therapie (IPT), eHealth ter ondersteuning
Meest toegepaste psychologische interventies : EMDR therapie, Cognitieve gedragstherapie, Cliëntgerichte psychotherapie
Meest toegepaste psychologische interventies: cognitieve gedragstherapie, cliëntgerichte psychotherapie, Acceptance and Comittment Therapy, Mindfulness
Goede zorg – wat mag u verwachten?
Wij vinden het belangrijk dat onze zorg en ondersteuning wordt afgestemd op de wensen en persoonlijke situatie van u als cliënt. Het betrekken van een naaste ter ondersteuning, zoals een partner of een vriendin, zou mogelijk in uw geval een goede keuze kunnen zijn. U behandelaar zal dit met u bespreken en dit zal leiden tot een gezamenlijk besluit hierover.
Voor het slagen van de behandeling zijn niet alleen de deskundigheid van de behandelaar en het kunnen aanbieden van goed ontwikkelde behandelmethoden belangrijk, maar ook dat er een goede match ervaren wordt tussen u en uw behandelaar. Een goede match ervaart u wanneer u zich op uw gemak voelt binnen de therapeutische werkrelatie met uw behandelaar. Mocht u merken dat er geen goede match is, dan kunt u dat ten alle tijden bespreken en zal u ondersteuning aangeboden krijgen bij het vinden van een behandelaar waarbij u wel een goede match ervaart.
Om samen goede keuzes te kunnen maken over de vorm, de frequentie en de inhoud van de behandeling, maken we gebruik van zorgstandaarden, generieke modules en Multidisciplinaire richtlijnen. Hierin staat beschreven wat goede zorg inhoudt op basis van wetenschappelijke kennis, praktijkkennis en de voorkeuren van cliënten en naasten.
Binnen onze praktijk maken we gebruik van de volgende zorgstandaarden, generieke modules en Multidisciplinaire Richtlijnen, die zijn ontwikkeld door Het Netwerk Kwaliteitsontwikkeling GGZ en het Trimbos Instituut:
Informatie uit deze standaarden is toegankelijk voor u gemaakt op www.thuisarts.nl , zodat u als cliënt ook kunt zien wat u mag verwachten van goede zorg en ondersteuning.
www.thuisarts.nl/adhd
www.thuisarts.nl/alcohol
www.thuisarts.nl/angststoornis
www.thuisarts.nl/conversiestoornis
www.thuisarts.nl/depressie
www.thuisarts.nl/posttraumatische-stressstoornis
www.thuisarts.nl/hulp-bij-psychische-klachten-bij-volwassenen
www.thuisarts.nl/rouw
www.thuisarts.nl/paniekaanvallen
www.thuisarts.nl/fobie
www.thuisarts.nl/onvoldoende-verklaarde-lichamelijke-klachten
www.thuisarts.nl/persoonlijkheidsstoornis
www.thuisarts.nl/overspannen
www.thuisarts.nl/gezonde-leefstijl
Aanpassingsstoornis (incl. overspanning en burn-out) / Angstklachten en angststoornissen / Conversiestoornis / Depressieve stoornissen / Persoonlijkheidsstoornissen / Problematisch alcoholgebruik en alcoholverslaving / Seksuele disfuncties / Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten (SOLK)
Arbeid als medicijn / Bijwerkingen / Comorbiditeit / Daginvulling en participatie / Destigmatisering / Diagnostiek en behandeling van suïcidaal gedrag / Diversiteit/ Ernstige Psychische Aandoeningen / Herstelondersteuning / Landelijke samenwerkingsafspraken tussen huisarts, generalistische basis GGz en gespecialiseerde GGz (LGA) / Ouderen met psychische aandoeningen / Psychische stoornissen en zwakbegaafdheid (ZB) of lichte verstandelijke beperking (LVB) / Samenwerking en ondersteuning naasten van mensen met psychische problematiek / Zelfmanagement / eHealth
Aanpassingsstoornis bij patiënten met kanker / ADHD / Alcohol/ Angststoornissen / Depressie / Dubbele Diagnose / Familiaal Huiselijk Geweld / Leefstijl bij patiënten met een ernstige psychische aandoening / Persoonlijkheidsstoornissen / Suïcidaal Gedrag / SOLK en Somatoforme Stoornissen
Goede zorg – hoe meten we dat?
Effecten van de behandeling
Om de effecten van uw behandeling te kunnen meten, maken we gebruik van een vragenlijst (OQ-45) die we een aantal keren aan u voorleggen, bij begin, soms tussentijds en aan het einde van de behandeling.
Uitvoering van de behandeling
Om uw mate van tevredenheid over de geboden behandeling en uw behandelaar te meten, vragen we u een vragenlijst in te vullen na afloop van de behandeling (CQI) en/of een waardering op Zorgkaart te plaatsen.